9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı 1. Dönem 1. Yazılı Sınavı ve Cevapları

Ad Soyad:

Sınıf/Numara:

Tarih:

Puan:

A. Dil Bilgisi (50 Puan)

1. Aşağıdaki cümlelerde geçen fiillerin türünü ve kipini yazınız. (10 Puan) a) Yarın sabah erkenden kalkıp yürüyüşe çıkacağım. b) Bu kitabı daha önce okumuş muydun? c) Keşke her gün böyle güzel hava olsa. d) Birazdan yağmur yağabilir, şemsiyeni al. e) Sınava çok çalıştım, umarım kazanırım.

2. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerin türünü yazınız. (10 Puan) a) Bu kitap çok etkileyiciydi. b) Hızlı koşan atlet yarışı kazandı. c) Onun söyledikleri doğru çıktı. d) Masmavi gökyüzüne hayran kaldık. e) Ne zaman geleceğini bilmiyorum.

3. Aşağıdaki cümlelerde geçen fiilimsi türlerini yazınız. (10 Puan) a) Yürüyerek okula gitmeyi severim. b) Yapılacak işler listesini hazırladım. c) Gülen yüzünü görmek beni mutlu etti. d) Düşünmeden konuşmamalısın. e) Ağlayan çocuğu sakinleştirmeye çalıştık.

4. Aşağıdaki cümleleri kurallı bir şekilde noktalayınız. (10 Puan) a) Bugün hava çok güzel pikniğe gidelim mi b) Ahmet Bey yarın toplantıya katılacak mı c) İstanbul Türkiye’nin en büyük şehridir d) Otobüs saat kaçta kalkıyor acaba e) Yarın okula gitmeyeceğim hasta oldum

5. Aşağıdaki cümlelerde geçen yazım yanlışlarını düzelterek doğru şekilde yazınız. (10 Puan) a) Benimle gelirmisin b) Herkez buraya gelsin c) Bu gün çok mutluyum d) Saat üç’te buluşalım e) Onun’la konuştum

B. Edebiyat (50 Puan)

1. “Edebiyat nedir?” sorusunu kendi cümlelerinizle açıklayınız. (10 puan)

2. “Divan edebiyatı” ve “halk edebiyatı” arasındaki farkları yazınız. (10 puan)

3. Aşağıdaki edebi terimleri açıklayınız. (10 puan) a) Nazım b) Kafiye c) Redif d) Aruz e) Hece ölçüsü

4. Okuduğunuz bir halk hikayesini kısaca özetleyiniz ve hikayenin ana fikrini yazınız. (10 puan)

5. “Destan” nedir? Özelliklerini yazınız ve bildiğiniz bir destan örneği veriniz. (10 puan)

Başarılar!

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı 1. Dönem 1. Yazılı Sınavı Cevap Anahtarı

A. Dil Bilgisi (50 Puan)

1. Aşağıdaki cümlelerde geçen fiillerin türünü ve kipini yazınız. (10 Puan) a) Yarın sabah erkenden kalkıp yürüyüşe çıkacağım. (Fiil: çıkacağım, Tür: Gelecek Zaman, Kip: Bildirme) b) Bu kitabı daha önce okumuş muydun? (Fiil: okumuş muydun, Tür: Geçmiş Zaman, Kip: Soru) c) Keşke her gün böyle güzel hava olsa. (Fiil: olsa, Tür: Dilek, Kip: Şart) d) Birazdan yağmur yağabilir, şemsiyeni al. (Fiil: yağabilir, Tür: Şimdiki Zaman, Kip: İhtimal) e) Sınava çok çalıştım, umarım kazanırım. (Fiil: kazanırım, Tür: Şimdiki Zaman, Kip: Dilek-İstek)

2. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerin türünü yazınız. (10 Puan) a) Bu kitap çok etkileyiciydi. (İsim) b) Hızlı koşan atlet yarışı kazandı. (Sıfat) c) Onun söyledikleri doğru çıktı. (Zamir) d) Masmavi gökyüzüne hayran kaldık. (Sıfat) e) Ne zaman geleceğini bilmiyorum. (Zamir)

3. Aşağıdaki cümlelerde geçen fiilimsi türlerini yazınız. (10 Puan) a) Yürüyerek okula gitmeyi severim. (Zarf-fiil) b) Yapılacak işler listesini hazırladım. (Sıfat-fiil) c) Gülen yüzünü görmek beni mutlu etti. (Sıfat-fiil) d) Düşünmeden konuşmamalısın. (Zarf-fiil) e) Ağlayan çocuğu sakinleştirmeye çalıştık. (Sıfat-fiil)

4. Aşağıdaki cümleleri kurallı bir şekilde noktalayınız. (10 Puan) a) Bugün hava çok güzel. Pikniğe gidelim mi? b) Ahmet Bey, yarın toplantıya katılacak mı? c) İstanbul, Türkiye’nin en büyük şehridir. d) Otobüs saat kaçta kalkıyor acaba? e) Yarın okula gitmeyeceğim. Hasta oldum.

5. Aşağıdaki cümlelerde geçen yazım yanlışlarını düzelterek doğru şekilde yazınız. (10 Puan) a) Benimle gelir misin? b) Herkes buraya gelsin. c) Bugün çok mutluyum. d) Saat üçte buluşalım. e) Onunla konuştum.

B. Edebiyat (50 Puan)

1. “Edebiyat nedir?” sorusunu kendi cümlelerinizle açıklayınız. (10 puan) Örnek cevap: Edebiyat, duygu, düşünce ve hayallerin dil aracılığıyla estetik bir şekilde ifade edilmesidir. İnsanın iç dünyasını, toplumu ve evreni anlamamıza yardımcı olur.

2. “Divan edebiyatı” ve “halk edebiyatı” arasındaki farkları yazınız. (10 puan)

Özellik Divan Edebiyatı Halk Edebiyatı
Dil Arapça ve Farsça kelimeler ağırlıklı, sanatlı ve süslü bir dil kullanılır. Daha sade ve anlaşılır bir dil kullanılır.
Nazım Biçimi Aruz ölçüsü kullanılır, gazel, kaside, mesnevi gibi nazım biçimleri yaygındır. Hece ölçüsü kullanılır, koşma, semai, türkü gibi nazım biçimleri yaygındır.
Konu Aşk, tasavvuf, doğa, şarap gibi konular işlenir. Günlük yaşam, aşk, kahramanlık, ayrılık gibi konular işlenir.
Hedef Kitle Saray ve aydın çevreye hitap eder. Halkın geniş kesimlerine hitap eder.
Aktarılma Şekli Yazılı olarak aktarılır. Sözlü olarak aktarılır.

3. Aşağıdaki edebi terimleri açıklayınız. (10 puan) a) Nazım: Duygu ve düşüncelerin ölçü ve uyak gibi unsurlarla belli bir düzen içinde ifade edilmesine denir. b) Kafiye: Şiirde dizelerin sonundaki ses benzerliğidir. c) Redif: Şiirde dizelerin sonunda tekrarlanan sözcük veya sözcük grubudur. d) Aruz ölçüsü: Divan edebiyatında kullanılan ölçü sistemidir. e) Hece ölçüsü: Halk edebiyatında kullanılan ölçü sistemidir.

4. Okuduğunuz bir halk hikayesini kısaca özetleyiniz ve hikayenin ana fikrini yazınız. (10 puan) Örnek cevap: Keloğlan, zekası ve kurnazlığıyla bilinen bir halk kahramanıdır. Bir gün padişahın kızını almak ister ancak birçok engeli aşması gerekir. Keloğlan, zekasını kullanarak tüm engelleri aşar ve prensese kavuşur. Hikayenin ana fikri, zeka ve aklın her türlü zorluğun üstesinden gelebileceğidir.

5. “Destan” nedir? Özelliklerini yazınız ve bildiğiniz bir destan örneği veriniz. (10 puan) Destan, olağanüstü olayları ve kahramanlıkları anlatan uzun, manzum anlatılardır. Genellikle bir milletin oluşumunu, tarihini veya kültürel değerlerini konu alırlar.

  • Özellikleri:

    • Olağanüstü olaylar ve kahramanlıklar anlatılır.
    • Uzun, manzum anlatılardır.
    • Ağızdan ağıza aktarılarak günümüze ulaşmıştır.
    • Bir milletin kültürel değerlerini yansıtır.
    • Abartılı ifadeler kullanılır.
  • Örnek: Dede Korkut Hikayeleri

Yorum yapın