Paragraf Oluşturma

Paragraf Oluşumu ve Sıralama:

Bir paragrafın içindeki cümleler, anlam ve yapı açısından birbirini tamamlamalıdır. Eğer bir paragraf bir düşünce bildiriyorsa, bu düşünceler mantık sırasına göre düzenlenmelidir. Özellikle olayları anlatan paragraflarda, olayların meydana geliş sırası göz önünde bulundurulmalıdır.

Örnek Soru 1:

I- Türk edebiyatında eleştiri, Şinasi’nin dil tartışmalarıyla başlamıştır. II- Tanzimat döneminde Namık Kemal ve Ziya Paşa, Recaizade Mahmut Ekrem ve Muallim Naci arasındaki tartışmalar, eleştiri türünde örnekler verilmeye devam edilmiştir. III- Bir edebi eser veya düşünce yazısının başarısı ya da başarısızlığı hakkında hüküm bildiren yazılara eleştiri yazısı denir. IV- Eleştiri yazarlarına ise “eleştirmen” denir.

Numaralandırılmış cümleler ile anlamlı bir metin oluşturulduğunda doğru sıralama aşağıdakilerden hangisi olur?

a) III – I – IV – II
b) III – IV – II – I
c) I – III – II – IV
d) III – IV – I – II

Cevap: D

Örnek Soru 2:

I- Bu köy, dağlar arasında düz bir araziye kurulmuştu. II- Bunlar içinde en çok ilgimi çeken, Kabaağaç köyü idi. III- Arazinin, evler dışında kalan bölümü nar ağaçlarıyla kaplıydı. IV- Akdeniz yaylalarına yaptığımız yolculuk sırasında birçok köy gördük. V- Bu ağaçlar köye ayrı bir güzellik katıyordu.

Numaralandırılmış cümlelerle anlamlı bir paragraf oluşturulursa doğru sıralama aşağıdakilerden hangisi olur?

a) III – IV – I – II – V
b) III – V – I – IV – II
c) IV – I – V – III – II
d) IV – II – I – III – V

Cevap: D

Yorum yapın